Háztűz-őrző Nők és Anyák Egyesülete | 2890 Tata, Bacsó Béla u. 66/1 | 06 20 420 0401 | http://www.haztuzorzo.hu | haztuzorzo@haztuzorzo.hu | adósz.: 18615496-1-11 | nyomtatta: Vendég


    Babapakk   


 Csatlakozz hozzánk
a Facebookon!   

 

 
 

Háztűzőrző Kisokos

Mozgás, mint varázserő


A mozgás az első nyelv, amivel a gyermek kommunikál környezetével. A későbbi tanulás, az új információk szerzésének alapja a megszületést követő, sőt már a méhen belüli mozgások által kialakított, érlelt idegpályák. Az idegrendszer érése egy genetikailag kódolt folyamat. Senki sem tanítja kúszni, mászni, felállni és járni a gyerekeket. Ők, a fejlődés egy bizonyos fázisában mégis képesek lesznek rá. Számukra természetes az állandó mozgás. Ezeken a mozgásokon át edzik folyamatosan az egyensúlyrendszerüket és alapozzák meg a gondolkodás, az érzelem, és a szociális készségek fejlődését is. Ugyanis a mozgás segít megtervezni az agyat.
A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás biztosítása nélkülözhetetlen a gyermeki idegrendszer számára. Ha a mozgásfejlődésben komoly eltérések mutatkoznak az kihat a beszédfejlődésre, a környezetből jövő információk pontos feldolgozására, de még az intelligencia fejlődésére is. Így a későbbiekben komoly tanulási problémák jelentkeznek.
Sajnos mai világunk nem kedvez az ősi genetikai programnak. A gyermekek nagy része a televízió, a számítógép előtt tölti szabadideje nagy részét. Túl sok inger éri őket és nem mozognak eleget. Pedig az idegrendszernek a legérzékenyebb első 7 évben nagyon-nagyon sok mozgásos élményre van szüksége ahhoz, hogy a későbbiekben a kis tanulók zökkenőmentesen vegyék az akadályokat az iskolában.
Születéstől fogva kellő teret kell biztosítanunk a gyerekeknek, hogy a mozgáson át felfedezzék környezetüket, hogy edzék izomzatukat, egyensúlyrendszerüket és ezáltal idegrendszerüket.
Ha egy csecsemőnek kartávolságba kerül minden játéka, nem lesz kellően motivált arra, hogy odakússzon, vagy másszon a kiszemelt játék felé. Hagyjuk a próbálkozásokat!
Kint a természetben nagyon csábító tud lenne egy farönk, amire fel lehet mászni. A virágágyások szegélyéről, a lépcsők alsó fokairól fantasztikus élmény leugrálni. Gurulhatunk lefelé a domboldalról, és szüleinktől, nagyszüleinktől megtanulhatjuk az ugróiskolát. A hinta egy csodálatos dolog, amit nagyon kedvelnek a gyerekek, és leglább ennyire kedveli az idegrendszerünk is. Ha lehetséges ne hagyjuk ki a lovaglás és a trambulin által nyújtott lehetőségeket sem.
Kedves szülők! Rajtunk múlik. Ha a gyermekünk pici korától kezdve a televízió által nyújtott ingereket szokja meg, nem lesz igénye a mozgásra. Ha együtt fedezzük fel a környezetet, kint a természetet, akkor számukra a szökdelés, a mászás, az ugrálás, a roller és a hinta lesz a vonzó. Ne felejtsük, az első életévek mozgásos tapasztalatszerzései egy életre szólnak!


Kriskó Zsuzsanna
pszichopedagógus

..............................................................................................................................................................................

A mozgásfejlődés folyamata egyben az agy érési folyamata is.
Ezért ügyeljünk a következőkre!

• A mozgásfejlődés egyes szakaszait nem lehet siettetni. Kellő időt kell hagyni a gyakorlásra.
• Egy jól fejlődő baba, magától elsajátítja ezeket a mozgásokat különösebb rátanítás nélkül. Ehhez csak megfelelő környezetet kell teremteni.
• Ha a mozgásfejődés egyes fázisa kimarad, megkésik vagy felcserélődik az a későbbiekben a teljesítmény terén, tanulási zavarokban mutatkozhat meg. Ha a baba már felállt, elkezdett lépegetni, de még nem mászott, próbáljunk meg minél több olyan helyzetet teremteni, ahol megkíséreljük rávezetni a mászásra.


Amivel segíthetjük a baba kiegyensúlyozott mozgásfejlődését Amire figyeljünk, mert a későbbiekben gondot okozhat:

Pár hónapos kortól sokat legyen hason a baba . Edzeni kell a nyak-és hátizmait. A földön, plédre letéve a keményebb, de stabil felület segíti a támaszkodást és az átforduláshoz is jó alapot nyújt.
A függőleges közeli testhelyzeteket ne erőltessük!
Ne legyen folyton kézben a baba!
Az átfordulást segíti, ha a fej elmozdulását idézzük elő. A játékokat helyezzük a kiságy oldalára, ami segíteni fogja az oldalra fordulást.
Hagyjuk próbálkozni a babát!
Küzdjön meg ő maga egy-egy mozdulatért!
A kúszást segíthetjük, ha a figyelemfelkeltő játékot a hason fekvő babától karnyújtásnál messzebb helyezzük el, azaz ne érje azt el. Sok időt töltsön a szőnyegen, érdekes játékok között, amik motiválják az elmozdulásban.
Ne a kiságyba, járókába töltse ideje nagy részét, hanem lent a szőnyegen, a szabad teret megélve!
Kényelmes, lehetőleg két részes ruhával segítsük a szabad mozgást kúszás és mászás közben. Így a ruha nem zavarja mozgás közben, és közben sok-sok visszajelzést kap az izmaiból, a testéből.
Ha nagyrészt a járókában van a baba, ott a felkapaszkodásra, felállásra fogjuk motiválni. Fel akar mihamarabb állni, és nem fogja kellő ideig a mászást gyakorolni.
Ha már mindenhova fel szeretne mászni, és képes is rá, tanítsuk meg onna lejönni is.

Az önálló ülés azt jelenti, hogy a baba segítség nélkül fel tud ülni és támaszték nélkül stabilan meg is ül, és ülés közben már nem kell a kis kezeire támaszkodnia. Ez fontos lépés, hiszen így már kezei felszabadulnak és szabadon manipulálhat, így fejlődik a szem-kéz koordináció is.
Az ülést nem szabad erőltetni!
Meg kell várni míg a baba magától képes lesz felülni, ha már hátizmai kellően erősek ahhoz, hogy megtartsák.
A baba hátizmait feleslegesen ne terheljük!

Legyünk türelmesek! Várjuk meg, amíg gyermekünk képes lesz önállóan elindulni!
Türelmesen figyeljük a kezdeti bizonytalan próbálkozásokat!
Amíg magától nem képes felkapaszkodni, ne állítsuk mi talpra!
Ne sétáltassuk kézen fogva, ha ő még nem érett rá!
Ne használjunk bébikompot, járást segítő guruló játékokat, ezzel siettetve az önálló járás kialakulását!

A már stabilan járó babát hagyjuk minél több, sokoldalú mozgást kipróbálni!
Töltsünk sok időt a szabadban! Ne a féltés és az aggodalom domináljon!
Ott vagyunk mellette, vigyázunk rá, de a sok-sok próbálkozással fog egyre magabiztosabbá és ügyesebbé válni.Ezeket a jó tanácsokat szem előtt tartva nagyban hozzájárulhatunk a babák harmonikus fejlődéséhez.


Kriskó Zsuzsanna - pszichopedagógus

............................................................................................................................................................................

Homeopátia a szülés körül és a gyermekágyban

A homeopátiás szerek szelíd hatásuk miatt alkalmasak arra, hogy
várandósokat és csecsemőket is kezeljünk velük szövődmény és mellékhatások nélkül.

A szülés előtt, a 36. héttől alkalmazhatjuk a CIMICIFUGÁT, azoknál a kismamáknál,
akiknél zárt a méhszáj. A 36-37. héten heti 2x5 golyó, a 38-40. héten heti 3x5 golyó javasolt a C30-as potenciából.

Ha megindulnak a fájások, az első szer, ami fontos, az ARNICA C30.
Ha megkezdődik a vajúdás, 1x5 golyó bevételével csökkenthető a fájdalom, a vérzés és
a fertőzésveszély.

Ha merev, zárt a méhszáj, a CIMICIFUGA C30-ból 5 golyót oldjunk fel 1/2 liter vízben és pár percenként kortyolgassuk!
Ha elégtelen a fájástevékenység, az infúzió is kikerülhető CAULOPHYLLUM C30 használatával.
Ugyanabban a vízben feloldható, így egyszerre történik a méhszáj lazítása és az összehúzódások erősítése.

A kitolási szak kezdetén még szopogassunk el 5 golyót az ARNICA C30-BÓL!

Ha megszületett a baba, az ARNICAt ismételjük meg, és utána még 5-7 napig napi 1x!

Amennyiben gátmetszés történik vagy császármetszésre kerül sor, utána 5-7 napig szedjen a kismama
napi 1x5 golyó STAPHYSAGRIA C30-t!

• Ha szoptatás alatt erős utófájások vannak, a CAULOPHYLLUM C30 segíthet. 1 pohárban oldjunk fel 5 golyót és ebből szoptatás előtt és szükség esetén közben is kortyoljunk egyet!

Sok kismamának okoz problémát a szoptatás.

Ha késik a tejbelövellés, vagy kevés a tej és az anyuka levert, fáradt, depressziós és a feje is fáj,
segíthet a LAC DEFLORATUM. C9 vagy C12-es potenciában napi 2x5 golyó az adag.

Felhívnám a figyelmet, hogy a szereket soha nem szabad folyamatosan szedni, /maximum 5 napig egyfolytában/,
különben épp az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk, vagyis elapaszthatjuk a tejet.
Csak addig kell egy szert alkalmazni, ameddig a kívánt hatást el nem értük. Ha 3 nap után megindul a tejtermelés, akkor hagyjuk abba, és ha újra elégtelen a mennyiség, kezdjük újra a kezelést!

Ha kevés a tej, vagy sok, de vizesnek tűnik, CALCIUM CARBONICUM a jó választás.

Ha a kismama a sok éjszakázás miatt gyenge, szédeleg és a tej is kevés, akkor szedhet COCCULUST.

Ha az anyuka érzékeny, sírós, támogatásra vágyik, a PULSATILLA a megfelelő szer.

Sokan ismerik az URTICA URENS tejserkentő hatását. A szer potenciájára nagyon kell ügyelni, mert itt a magas
potenciáknak apasztó hatásuk van, ezért csak C 4-6-ban használható, szintén napi 2x5 golyó.

A PHYTOLACCA egy nagyon hasznos szer, ha a tejbelövellésnél hirtelen megkeményedik, fájdalmassá válik a mell, vagy a szoptatás során begyullad, fájdalmas, kemény. A potencia itt a C30, 3 dl vízben oldva és óránként kortyolgatva 2-3 napig.


Dr. Auer Katalin
Homeopata orvos

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amit a GYES – GYED -ről tudni kell (2014 )

A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár (24 hét), a gyermek születését követő 168. napig, amelyet – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.
A szülő nő akkor válik jogosulttá, ha a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt szül, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.
Az előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie, be kell számítani a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét, valamint a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot és a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.
Nem jár terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja, ha bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja. Annak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár terhességi-gyermekágyi segély.

A terhességi-gyermekágyi segély összegének megállapításánál a thgys-re való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet kell figyelembe venni, amely jövedelem naptári napi átlagát elsősorban a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, legalább 180 naptári napi – pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező – rendszeres jövedelem alapján kell megállapítani. A nem rendszeres jövedelmet csak akkor lehet figyelembe venni, ha a biztosított rendelkezik legalább 180 naptári napi rendszeres jövedelemmel és ne rendszeres jövedelmét ezen időszakban fizették ki számára.
Amennyiben a fenti időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a terhességi-gyermekágyi segély összegét a terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozó jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos.
Ha a fentiek alapján a jövedelem naptári napi átlaga nem állapítható meg, a biztosított terhességi-gyermekágyi segélyének naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, azzal, hogy a terhességi-gyermekágyi segély naptári napi összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.
Az az anya, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül, a terhességi-gyermekágyi segély összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás naptári napi alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét.
A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70 %-a.
Az így megállapított összeg személyi jövedelemadó-köteles bruttó összeg, a megjelölt adókedvezmények figyelembe vételével a személyi jövedelemadó-előleget a folyósító szerv levonja. A terhességi-gyermekágyi segély után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.
A kérelmet a biztosított foglalkoztatójánál kell előterjeszteni a szülést megelőző időponttól történő igénylés esetén a terhesgondozási könyv másolatával együtt, szülést követő időponttól kezdődő kérelem esetén pedig a gyermek születését igazoló anyakönyvi kivonat másolatával együtt, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is. A foglalkoztató a kérelem beérkezését és az igazolások átvételét (beérkezését) hitelt érdemlő módon köteles igazolni.
Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél kell benyújtani.

Abban az esetben, ha a biztosítottnak minősülő kérelmező nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segély folyósításához szükséges 365 nap biztosítási idővel, a társadalmi szolidaritás elve alapján az egészségbiztosítónak lehetősége van arra, hogy meghatározott keretek között méltányosságot gyakorolva, az általános szabályoktól eltérően állapítsa meg a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultságot annak is, aki arra a méltányossági jogcím nélkül nem lenne jogosult.

A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya által igénybe vett gyed esetében a szülést, a szülő anyától eltérő más jogosult által igénybe vett gyed esetén a jogosultság kezdetét megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A 2013. december 31-ét követően született ikergyermekek esetén a gyed folyósításának időtartama a fentiek szerint megállapított időtartam lejártát követően további egy évvel meghosszabbodik.
Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, továbbá a biztosított szülő (pl. apa, örökbefogadó szülő), ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, illetve a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
A gyermekgondozási díj összegének megállapítása során a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló (illetve a terhességi-gyermekágyi segély folyósításának időtartama alatt megszűnt) biztosítási jogviszonyban elért pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet kell figyelembe venni. Csak azt a jövedelmet lehet figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege igazodik a mindenkori minimálbérhez, a gyed összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér (2014-ben havi bruttó 142.100,-)kétszeresének 70 százaléka lehet.
A gyermekgondozási díj iránti kérelmet írásban „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” GYED. 1. elnevezésű nyomtatványon két példányban a foglalkoztatónál kell benyújtani. Az álláskeresési támogatásban részesülő a támogatást folyósító munkaügyi központnál nyújthatja be az ellátás iránti kérelmét.
A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. január 1-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.
Ha a gyermek elmúlt már 1 éves, és a szülő 2014. január 1-jét követően szeretne visszamenni, vagy akár más munkáltatónál dolgozni a gyermekgondozási díj folyósítása mellett, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyermekgondozási díjat folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett gyermekgondozási díjban részesül. A gyed folyósításában ez nem okoz változást.
Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő - ideértve a kiskorú szülőt a jogszabályban meghatározott, alábbiakban részletesen kifejtett esetben -, a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, illetve ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig legfeljebb a gyermek 10. életéve betöltésének napjáig, továbbá tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. (Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén - amennyiben rá tekintettel családi pótlékot még nem igényeltek - úgy az igénybejelentéshez csatolni kell a külön jogszabály (5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet) szerinti igazolást.)

A gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a gyermek az első életévét betöltötte, továbbá gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével, a szülő háztartásában nincs másik,olyan gyermek vagy ikergyermek, akire tekintettel gyermekgondozási segélyt folyósítanak.
A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság a fenti feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és a szülő esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.
A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a kiskorú szülő gyermekének gyámját, a nagyszülőt, azt az örökbefogadó szülőt, akire az általánoshoz képest eltérő szabályok vonatkoznak - kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat. A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek három éves kora után heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
A gyermekgondozási segély havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (28500,-), ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200 %-ával, 3 gyermek esetén 300 %-ával, 4 gyermek esetén 400 %-ával, 5 gyermek esetén 500 %-ával, 6 gyermek esetén 600 %-ával. Töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.
A gyermekgondozási segélyre vonatkozó kérelem benyújtása a "Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására" nyomtatványon történik. Nagyszülő kérelmező esetében szükséges a "Nyilatkozat a nagyszülői gyermekgondozási segély megállapításához" elnevezésű nyomtatvány kitöltése is. A nyomtatvány tartalmazza az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. A gyermekgondozási segély iránti igényt elbíráló szerv: szülő esetében a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely. Nagyszülő igényét kizárólag a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatósága bírálja el.

..............................................................................................................................................................

Várandós kismamák a patikában
dr. Tóth Ágnes-szakgyógyszerész

Tartalom:
I. Bevezetés:
- a gyógyszerek veszélyességének megítélése
- gyógyszeres kezelés szempontjai várandósság alatt
-teratogén, foetotoxikus gyógyszer fogalma
-a gyógyszerek svéd típusú kockázati kategóriái
II. Leggyakoribb panaszok és kezelésük várandósság alatt
• Gyomorégés
• Székrekedés
• Hányinger, hányás
• Telítettség érzés, puffadás
• Hüvelyi gombás megbetegedések
• Álmatlanság
• Görcsök a lábban
• Lábak ödémája
• Visszér
• Aranyér
• Hajhullás
• Fejfájás
• Cellulitisz
• Foltok a bőrön


III: Gyakran előforduló betegségek és gyógyszeres kezelésük
Mi szedhető?
• Megfázás, láz
• Köhögés , torokfájás
• Hasmenés
IV. Magzatvédő vitaminok
V. Terhesség esetén ellenjavallt gyógynövények


I. Bevezetés

Várandósság során fontos kérdésként merül fel, hogy mely gyógyszerek, gyógynövények, gyógyászati készítmények használhatóak biztonsággal.
Jelenleg a gyógyszerek veszélyességének megítélése eltúlzott. Sok olyan gyógyszertől tartják távol a várandós és szoptatós kismamákat, amelyek használata lényegében kockázatmentes. Ma már a krónikus betegségben szenvedő nőknek is megadatik a gyermekvállalás lehetősége. A várandósok többsége átesik olyan betegségen - influenza, nátha, felső légúti vagy húgyúti fertőző betegség, hüvelyi fertőzések-, amelyek ugyancsak gyógyszeres kezelésre szorulnak.
A várandósok gyógyszeres kezelésének előnyeiről már kevesebbet hallani, pedig az anya betegségei kedvezőtlenül befolyásolják a magzat fejlődését.
A terhesség alatt a szexuális úton terjedő fertőzések megfelelő kezelésével a koraszülések gyakorisága csökkenthető. Gyakran előfordul, hogy influenzás kismamákat sem kezelnek a gyógyszerek magzatra gyakorolt hatásától való félelem miatt, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a magas láz többfajta fejlődési rendellenességet is okozhat.
A súlyos fejlődési rendellenességek a várandósság ötödik és tizedik hete között alakulhatnak ki, ezért nevezzük ezt a periódust kritikus időszaknak, amikor a magzat különleges védelemre szorul.

A várandós kismamák élettani szempontból másállapotban vannak, és ez a másállapot gyógyszerhatás szempontjából sem elhanyagolható. A testtömegük 10-12 kg-mal megnövekszik, a vesén átáramló vérmennyiség megkétszereződik a III. trimeszter végére. Terhességben a gyógyszerek lebomlása is lelassulhat, és nem elhanyagolható a placentának , mint új szervnek a megjelenése sem.
Gyógyszeres kezelés szempontjai várandósság alatt:
-gyógyszert csak indokolt esetben alkalmazzunk
-bizonyítottan teratogén gyógyszert fertilis korban fogamzásgátlás nélkül ne alkalmazzunk
-a gyógyszer hatása a magzatra nem szükségszerűen egyezik meg az anyára kifejtett hatással
-a gyógyszergyárak "önvédelemből" a legtöbb készítményt terhességben ellenjavalltnak tüntetik fel, hiszen a preklinikai vizsgálatok csak vemhes nőstény állatokon végezhetők
-minden esetben szükséges kikérni orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát, az információ birtokában a döntés a kismama kezében van.

Ebben a döntésben segíthet: Teratológiai telefonos tanácsadás: 06-1-363-22-29 (munkanapokon 8 és 16 óra között hívható)
A telefonos tanácsadás célja, hogy a várandósság ideje alatt a magzatra ható külső hatások ártalmasságával kapcsolatban szakszerű, érthető tájékoztatást adjon.
Teratogén gyógyszereknek nevezzük azon készítményeket, melyek fejlődési rendellenességet okoznak, míg foetotoxikus gyógyszerek esetén a magzati fejlődés során a növekedésre, a szervek működésére, esetlegesen a mentális funkciókra lehet hatása a gyógyszereknek.


A gyógyszerek svéd típusú kockázati kategóriái
A - elegendő tapasztalat bizonyítja, hogy sem teratogén, sem foetotoxikus hatása nincs (Rubophen-paracetamol)
B - korlátozott számú adat teratogenitásra, foetotoxicitásra vonatkozóan
B1-állatkísérletekben nem mutatható ki magzati károsodás (pl. Quamatel-famotidin)
B2- állatkísérletekből származó adatok hiányosak, de nem utalnak magzati károsodásra
B3- állatkísérletekből származó adatok magzati károsodásra utalnak, de emberen nem bizonyított (pl. Imodium-loperamid)
C - az emberi magzatot feltételezhetően károsítja, de teratogén hatása nincs, a károsító hatás reverzibilis (foetotoxikus) (pl. Aspirin-acetilszalicilsav)
D - fokozza a teratogén hatást, irreverzibilis magzati ártalom (pl. Syncumar-acenocumarol)
E - terhességben nem adható, teratogén hatású (pl. Roacutan-isoretinoin)


II. Leggyakoribb panaszok és kezelésük várandósság alatt
Várandósság ideje alatt a legtöbb kismamánál előfordulhatnak bizonyos panaszok, rosszullétek, betegségek. Mivel a magzatnak a legjobb, ha az anyukája jól van, érdemes ezeket a panaszokat orvosolni.

Gyomorégés
Egyik leggyakoribb panasz, várandósok 80%-nál jelentkezik.
A sárgatest hormon hatására a gyomorszáj izmai megereszkednek, minek hatására a nyelőcső alsó részén enyhe gyulladás alakulhat ki, amit a savas gyomortartalom tovább irritál. A növekvő méh a gyomrot felfelé nyomja, mindez tovább könnyíti a sav visszajutását a nyelőcsőbe.
Kezelése:
Életmódbeli változtatások:
- gyakoribb, de kevesebb étkezés
- zsíros, fűszeres ételek kerülése
- keményítő és fehérjetartamú élelmiszerek jók, mivel jó a savkötő hatásuk (burgonya, rizs, tésztafélék, kenyér, állati fehérjék)
- hüvelyeseket, káposztaféléket hosszú ideig, fedő nélkül főzni
- koffein, szénsavas italok, alkohol, dohányzás kerülése
- éjszakai gyomorégés ellen- egész felsőtest megemelése (2-3 párna)
Készítmények:
Salvus víz - 2-3x 0,5 dl naponta
Homeopátia: Iris vesicolor 9CH 2x5 golyó étkezés előtt 20 perccel elszopogatni
Gyógyszerek: antacidumok- nagy részük terhesség alatt is szedhető
Rennie antacidum, Tisacid, Nilacid, Optacid, Maalox, Ulcogant, Talcid
Gyógynövények: citromfű, fehér akác, körömvirág

Székrekedés
Minden harmadik várandós panaszkodik rá.
Szintén a hormonális változásoknak tudható be, hiszen a progeszteron lassítja a simaizmok működését. Ehhez még hozzáadódik a magzat nyomása, és az esetlegesen alkalmazott vas készítmények.
Kezelése:
Életmódbeli változtatások:
- magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása
- sok folyadék
- rendszeres testmozgás
Készítmények:
Gyógyszerek: Glicerines kúp, Duphalac szirup Laevolac- laktulóz szirup, Ducolax, Stadalax
Nem szedhető: szennozidok-Tisasen A+B - alhasi vérbőséget okozhat
Homeopátiás készítmények: Collinsonia canadensis
Gyógynövény: Fekete bodza lekvár, szilvalekvár, aszalt szilva

Hányinger, hányás
Gyakori az előfordulása, általában 3-5. héttől az első trimeszter végéig, de vannak extrém esetek. Oka szintén hormonális.
Kezelése:
Készítmények:
Gyógyszerek: Magne B6,Vitamin B6
(Deadealon- csak ha súlyos az elektrolitvesztés)
Homeopátiás készítmények: Cocculine tabl. , Sepia, Ipeca, Ignatia, Nux vomica
Calcium phosphoricum
Gyógynövények: borsmenta (kis mennyiségben), citromfű, kamilla,
gyömbér-1kk reszelve -10 percig áztatni 1 csésze forró
vízben-egész napra eloszlatva inni

Telítettség érzés, puffadás
Oka egyrészről, hogy a megnövekedett méh nyomja a gyomrot, másrészt hormonális hatásra lassul az emésztés.
Kezelése:
Életmódbeli változások:
Zsíros, nehéz ételek fogyasztása kerülendő, többszöri kevesebb étkezés az ajánlott.
Készítmények:
Gyógyszerek: Rennie Deflatine, Meteospasmyl ,
Espumisan-biztonságos, mivel nem szívódik fel a béltraktusból, ott köti meg a bélgázokat
Homeopátiás készítmények: Kalium carbonicum, Lycopodium
Gyógynövények: édeskömény, kamilla, borsmenta, citromfű


Hüvelyi gombás megbetegedések
A Candida albicans nevű sarjadzó gomba okozza, mely normális esetben megtalálható a bélben, a száj, a garat nyálkahártyáján, a nemi szerveken valamint a bőrünkön is. Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez.
Ha azonban túlzott mértékben elszaporodik a hüvelyben, akkor hüvelyi folyást okozhat. Leginkább a 18-45 éves korosztály érintett, és különösen hajlamosak a terhesek, cukorbetegek, fogamzásgátlót szedők.
Főbb tünetei:
• hüvelyviszketés
• sűrű. túrós fehér váladék
• hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés
• kiütés vagy vörösség a hüvely körül
Kezelése:
Életmódbeli változások:
Kerülni a szoros műszálas alsóneműt, tangát, mert a nedves közeg kiváló táptalaj a gombák elszaporodásához.
Megelőzhető a hüvely normál baktériumflórájának fenntartásával.
Kezelés: gyakori mosakodás, Lactacydos öblítés
Készítmények:
Gyógyszerek: Pevaryl G hüvelykúp - orvossal egyeztetve (nem teratogén)
Betadin hüvelykúp- nem rendszeresen
Canesten G hüvelytabletta (terhességben applikátor nélkül kell alkalmazni)


Álmatlanság
Kiváltó okai lehetnek:
• gyakori vizelési inger
• 3. trimeszteres kismama állapota szervezetük számára megterhelő, azaz stresszként éli meg a szervezet-magasabb kortizol szint
• aggodalom
• baba mozgása
• kényelmetlen alvási pozíció
Kezelése:
Életmódbeli változások:
• lefekvés előtt langyos, meleg (nem forró) zuhanyfürdő
( a túl meleg víz értágító hatása miatt nem javasolt)
• nyugtató tea
• rendszeres időben lefeküdni és felkelni
• lefekvés előtt 5-6 órával már semmiképpen nem a ajánlatos kávézni
• relaxálás
Készítmények:
Gyógyszerek: Hova, Sedacur forte (macskagyökér és komló tartalmú nyugtatók)
Homeopátiás készítmények: Lachesis, Coffea Tosta
Gyógynövények: kamilla, citromfű

Görcsök a lábban
Főleg a hajnali órákban szokott jelentkezni, a terhesség második felében. Oka az ásványi anyagok hiánya, valamint a rossz vérkeringés.
Kezelése:
Életmódbeli változások:
lefekvés előtt masszírozás és meleg lábfürdő ( ne túl meleg vízzel)
napi séta, mozgás
ásványi anyagok pótlása
Készítmények:
Gyógyszerek: Magne B6, Tabletta magnesii citrici 500 mg,
Homeopátiás készítmények: Magnesium phosphoricum, Cuprum aceticum, Sepia
Gyógynövények: masszírozáshoz: bázisolajba: pár csepp árnika, orbáncfű vagy kamilla

Lábak ödémája
Gyakran előforduló probléma a lábak megdagadása. Oka egyrészről a hormonális változásokra vezethető vissza, másrészt a magzat nyomja a medence ereit, és ezzel akadályozza a végtagok megfelelő keringését.
Kezelése:
Életmódbeli változások:
- vérkeringést fokozó séta
- érösszehúzó hatású hideg lábzuhany
- fekvéskor a lábak megemelése
Készítmények:
Gyógynövények: szúrós gyöngyajak, hibiszkuszvirág, cseresznyeszár, kukoricabajusz

Visszér
A lábakból felfelé haladó fő visszérre gyakorolt alhasi nyomás, a megnövekedett méh gátolja a visszeres áramlást a szív felé.
Kezelése:
Életmódbeli változások:
• torna napi rendszerességgel, ülve és állva egyaránt
• fekvő helyzetben a lábak felpolcolása
Készítmények:
Gyógyszerek: Endotelon, Venoruton
Gyógynövények: vadgesztenye-Venen gél, kamilla, cickafarkfű, fekete ribizli termés, bodzavirág, körömvirág balzsam külsőleg

Aranyér
Leginkább a harmadik trimeszterre jellemző panasz. Kórokok között szerepet játszik a genetikai háttér, mozgásszegény életmód, rostszegény táplálkozás, valamint a kevés folyadékbevitel is megemlíthető.
Mindemellett a megnövekedett méh is oka a visszeres nyomás fokozódásának.
Többnyire rendeződik szülés után.
Kezelése:
Életmódbeli változások:
Rendszeres mozgás, rostokban gazdag táplálék, megfelelő folyadékbevitel
Készítmények:
Gyógyszerek: Reparon kúp, kenőcs
Homeopátiás készítmények: Aesculus hippocastanum, Arnica montana, Collinsonia canadensis
Hajhullás
Harmadik trimeszterben bekövetkező anyagcsere-változások következménye.
Szülést követő 8-10 hónapon belül visszanő
Életmódbeli változások:
Ásványi anyagok ( főleg vas) pótlása
Kiegyensúlyozott, változatos étkezés

Fejfájás
Akinek korábban migrénes fejfájása volt, előfordul hogy terhesség alatt megszűnik ez a panasz.
De egyéb okokból előfordulhat:
• kávé elhagyása
• eldugult orr
• alacsony vércukorszint éhség miatt
• kevés folyadékbevitel
• stressz
Kezelése:
Életmódbeli változások:
masszázs, jóga, séta
Készítmények:
orrdugulás esetén - tengervizes orrspray
Migrénre:homeopátiás készítmények: Belladonna , Cyclamen europeaum, Iris vesicolor, Lycopodium clavatum

Cellulitisz
Kialakulásának oka, hogy hormonhatásra ( már serdülőkortól- a test készül a terhességre) fellazulnak a kötőszövetek, és közé benyomulnak a zsírsejtek.
Első trimeszterben ne kezeljük!!
Második trimesztertől különböző krémeket lehet használni. Diétázni szigorúan tilos!!
Kezelése:
Életmódbeli változások:
Sok folyadékbevitel, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása
Gyakori testmozgás
masszázs
Készítmények:
krémek alkalmazása: fokozzák a vérbőséget, ezáltal akadályozzák a zsírlerakódást, serkentik az anyagcserét.(I. trimeszterben nem ajánlott a használatuk)

Foltok a bőrön
Hormonális változások hatására pigmentfoltok, illetve a bőr egyéb területeihez képest erőteljesebben pigmentált zónák jelentkezhetnek, mivel a melanociták tevékenysége fokozott. Gyakori a hiperpigmentáció az arc bőrének egyes területein,hason, szeméremíven, valamint meglévő hegek területén. A várandósság idején előforduló hiperpigmentációnak gyakori formája terhességi folt, amely a napfény hatásának leginkább kitett régiókban, mindenekelőtt az arcon jelenik meg. A májfoltok már a terhesség kezdetétől bármikor kialakulhatnak, a szülés után pedig általában fokozatosan halványodnak, végül nyom nélkül elmúlnak. Egyes esetekben azonban a barna foltok sajnos a későbbiekben is megmaradhatnak a bőrön.
Kezelése:
Készítmények:
A terhességi foltok kialakulása ellen megfelelő fényvédő hatású krémekkel védekezhetünk.
III: Gyakran előforduló betegségek és kezelésük

Megfázás, láz

Egy enyhébb megfázás nem árthat a babának, ám a magas láz vetélést, fejlődési rendellenességet okozhat.
Lázat 39 ËšC felett mindenképpen csillapítani szükséges!
Kezelése:
Fontos a pihenés, sok folyadék fogyasztása.
Készítmények:
Homeopátiás készítmények: Oscillococcinum (megelőzésre is)Gelsenium
Nátha: Allium cepa, Sabadilla
Gyógynövények: Csipkebogyó tea, bodzavirág, fekete ribizli levél
Gyógyszerek:
Az alábbi táblázatban összefoglalva megtekinthető a Magyarországon forgalomban levő leggyakrabban használt láz és fájdalomcsillapítók teratológiai osztályozása, magzatra kifejtett hatása, alkalmazhatóságuk a várandósság hónapjaiban.
Láz- és fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők
Általában elmondható, hogy a NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő) gyógyszereknek prosztaglandin-szintézist gátló hatása magyarázhatja, hogy várandósság végén történő alkalmazásukkor, a szívben a Botall vezeték korai záródását idézhetik elő, amely a magzatban, majd az újszülöttben kóros keringési helyzetet idézhet elő. Ezért szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt.
Prosztaglandin szintézis gátló hatásuk miatt, az első harmadban is kerülendő a használata, mivel a prosztaglandin segíti a beágyazódást.

A gyógyszerek svéd típusú kockázati kategóriái
A - elegendő tapasztalat bizonyítja, hogy sem teratogén, sem foetotoxikus hatása nincs (Rubophen-paracetamol)
B - korlátozott számú adat teratogenitásra, foetotoxicitásra vonatkozóan
B1-állatkísérletekben nem mutatható ki magzati károsodás (pl. Quamatel-famotidin)
B2- állatkísérletekből származó adatok hiányosak, de nem utalnak magzati károsodásra
B3- állatkísérletekből származó adatok magzati károsodásra utalnak, de emberen nem bizonyított (pl. Imodium-loperamid)
C - az emberi magzatot feltételezhetően károsítja, de teratogén hatása nincs, a károsító hatás reverzibilis (foetotoxikus) (pl. Aspirin-acetilszalicilsav)
D - fokozza a teratogén hatást, irreverzibilis magzati ártalom (pl. Syncumar-acenocumarol)
E - terhességben nem adható, teratogén hatású (pl. Roacutan-isoretinoin)


Hatóanyag neve Készítmény Magzati hatás Osztályozás
acetilszalicilsav Aspirin Nem teratogén!
Vérzékenységnövelő hatása miatt szülés előtt tilos alkalmazni!!
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt C
acetilszalicilsav+
kalcium-karbonát Kalmopyrin Nem teratogén!
Vérzékenységnövelő hatása miatt szülés előtt tilos alkalmazni!!
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt C
acetilszalicilsav+
aszkorbinsav+
kinin-szulfát Tabl. Chinacisalis Kinin vetélést, magzati malformációt okozhat!
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt
aminofenazon+
carbromal Demalgon ? ?
aminofenazon+
fenacetin+koffein Tabl. Antineuralgica ? ?
diclofenac Cataflam, Diclofenac, Diclac, Voltaren Foetotoxikus
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt C
ibuprofen Advil, Algoflex Nurofen, Spedifen gyengén teratogén
első és harmadik trimeszterben nem adható
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt D

naproxen Apranax, Naprosyn Foetotoxikus
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt C
nifluminsav Donalgin ? ?
noraminophenazon-Na.mesylicum Algopyrin ? ?
paracetamol Rubophen,
Panadol, Mexalen, Nincs A
paracetamol+koffein Miralgin,
Panadol extra Nincs A
paracetamol+koffein
+propyphenazon Saridon
Béres Trinell pro ? ?
paracetamol
+fenilefrin
+aszkorbinsav Coldrex por, tabletta
Neo-Citran por Foetotoxikus
Fenilefrin -magzati oxigénhiányt okoz C
piroxicam Feldene, Hotemin Foetotoxikus
NSAID- szedésük az utolsó 6 hétben ellenjavallt C

Összegezve: A kizárólagosan paracetamol tartalmú készítményekről elegendő tapasztalat áll rendelkezésre, mely alapján kimondható, hogy nincs a magzatra ártalmas hatással. Láz és fájdalom esetén szedhető, kivéve első trimeszter kritikus időszakát (3-10. hétig). Ebben az esetben szükséges az orvossal való konzultálás.
Köhögés és torokfájás

Alkohol tartalmú köptetők, köhögéscsillapító szirupok bár biztonságos hatóanyag tartalmú készítmények is vannak köztük, alkohol tartalmuk miatt fogyasztásuk kismamák számára nem javasolt.


Biztonsággal alkalmazható készítmények:

Hatóanyag neve Készítmény Magzati hatás Osztályozás
fuzafungin BIOPAROX- inhalációs oldat
nincs
hatóanyaga helyileg fejti ki hatását, így kismamák
biztonsággal alkalmazhatják A
bromhexin
köhögéscsillapító Paxirazol nincs A
Acetylcystein
köptető ACC, Fluimucil Nem teratogén B1Hasmenés

Hatóanyag neve Készítmény Magzati hatás Osztályozás
orvosi aktív szén Carbo activatus Nem teratogén ?
loperamid Imodium
Loperamid Nem teratogén
(1. trimeszterben nem alkalmazható) B3
Albumenn tannát-bizmut-szubgallát+bolus alba Bolus adstringens Nem teratogén-
Reye szindrómát okozhat ?IV. Magzatvédő vitaminok

Régi megfigyelés, hogy az idegcső-záródási rendellenességek gyakoribbak a szegény és iskolázatlan szülők gyermekeinek körében, mint a jómódú iskolázottak utódaiban. Egy angol gyermekgyógyász(Richard Smithells) ezt a táplálkozás különbözőségével magyarázta. E felvetésre alapozta azt az ötletét, hogy a várandósok táplálkozását ki kellene egészíteni vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi sókkal. Tisztában volt az idegcső-záródási rendellenesség nagyon korai kritikus időszakával, melynek kezdete egybeesik a kimaradó havi vérzéssel. Ezért szükséges a magzatvédő vitaminok szedését megkezdeni még a fogantatás előtt.
Ezt a felvetést azóta több kutatás megerősítette. Többek között Dr. Czeizel Endre nevéhez fűződő vizsgálatok.
Ma már szinte a világ minden országában ajánlják a folsav, vagy valamilyen folsav tartalmú multivitamin alkalmazását a fogamzást megelőző időszakban.

Vitatott kérdés, hogy folsavat, vagy folsavtartalmú multivitamint ajánlatos-e szedni. A folsav önmagában csak az idegcső-záródási rendellenességek kivédésére alkalmas, arra is kisebb százalékban mint a folsav tartalmú multivitaminok. Más fejlődési rendellenességek megelőzhetősége csak a folsav tartalmú multivitaminok alkalmazásakor igazolt.

Fontos még megemlíteni, hogy fogamzásgátló tabletta szedése csökkenti a vér és a szövetek B11- vitamin (folsav) tartalmát.

A tabletták összetétele bizonyos elvi hasonlóság mellett – az összetevők mennyiségét és arányait tekintve – függ a gyógyszergyártól és attól a népcsoport életmódbeli-étkezési szokásaitól, akiken a tapasztalatokat, eredményeket gyűjtötték.
Szedése már a fogantatás előtt 1-3 hónappal javasoltV. Terhesség esetén ellenjavallt gyógynövények:

Asszonygyökér ,poloskavész (CIMICIFUGA RACEMOSA)
Ginkgo biloba
Ipekakuána gyökér /IPECACUANHAE RADIX/
Szenega gyökér /SENEGAE RADIX
Pemetefű/MARRUBII HERNA/
Orvosi zsálya levél /SALVIAE OFFICINALIS FOLIUM/
Aloe /ALOE BARBADENSIS/
Amerikai tojásbogyó gyökértörzs és gyökér /PODOPHYL
LI RADIX ET RHIZOMA/
Fekete nadálytő gyökér /SYMPHITI RADIX/
Gyapjas gyűszű virág /DIGITALIS LANATAE/
Görögszéna mag /TRIGONELLAE FOENUGRAECI SEMEN/
Articsóka levél /CYNARAE FOLIUM/
Ázsiai gázló virágos hajtás /CENTALLA A
SIATICA/
Szenna levél és termés /SENNAE FOLIUM/
Boldó levél /BOLDO FOLIUM/
Jávai kurkuma gyökértörzs /CURCUMAE XANTHORIZAE RHI
ZOMA/
Fehér üröm /ARTEMISIA ABSINTHIUM/
Benedekfű/CARDUI BENEDICTI HERBA/
Málnalevél /RUBI IDAEI FOLIUM/
Rebarbara gyökér /RHEI RHIZOMA/
Kutyabenge kéreg /FRANGULAE CORTEX/
Ricinusolaj /OLEI RICINI/

Felhasznált irodalom: Dr. Czeizel Endre-Várandósgondozás a gyógyszertárban-Dictum Kiadó2001;
A Weboldal grafikai tervezése, szerkesztése az NCA támogatásával készült.
Warning: include_once(): open_basedir restriction in effect. File(/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt) is not within the allowed path(s): (/opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu:/tmp:/var/lib/php5:/opt/www/data/www.haztuzorzo.hu) in /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/+terulet_lablec.php on line 14 Call Stack: 0.0017 719784 1. {main}() /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/mod_aloldal_2/alo_kiiras.php:0 0.0386 1015120 2. include_once('/opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/+terulet_lablec.php') /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/mod_aloldal_2/alo_kiiras.php:145 Warning: include_once(/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt): failed to open stream: Operation not permitted in /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/+terulet_lablec.php on line 14 Call Stack: 0.0017 719784 1. {main}() /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/mod_aloldal_2/alo_kiiras.php:0 0.0386 1015120 2. include_once('/opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/+terulet_lablec.php') /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/mod_aloldal_2/alo_kiiras.php:145 Warning: include_once(): Failed opening '/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt' for inclusion (include_path='.') in /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/+terulet_lablec.php on line 14 Call Stack: 0.0017 719784 1. {main}() /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/mod_aloldal_2/alo_kiiras.php:0 0.0386 1015120 2. include_once('/opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/+terulet_lablec.php') /opt/www/sites/www.haztuzorzo.hu/program/mod_aloldal_2/alo_kiiras.php:145